zaterdag 5 november 2011

Kaart Liechtenstein en Vaduz

(Kaart Liechtenstein: CIA)
Liechtenstein is een vorstendom in West-Europa. Het land telt 34.761 inwoners (2009) en de hoofdstad is Vaduz. De officiële taal van het land is Duits. Met een oppervlakte van 160 km² is Liechtenstein het op vijf na het kleinste land op aarde.

Liechtenstein grenst in het westen en zuiden aan Zwitserland en in het oosten aan Oostenrijk.

Volgens de indeling van de Verenigde Naties horen Liechtenstein, Zwitserland en Oostenrijk bij West-Europa. Andere indelingen groeperen ze wel bij Midden-Europa.

Liechtenstein telt elf gemeenten. Dit zijn Balzers, Eschen, Gamprin, Mauren, Planken, Ruggell, Schaan, Schellenberg, Triesen, Triesenberg en de hoofdstad Vaduz.

Het land ligt in het dal van de rivier de Rijn in de Alpen. In het westen vormt de Rijn grotendeels de grens met Zwitserland. De bovenloop van de rivier Samina stroomt door een dal naar de Ill.

De Grauspitz is met een hoogte van 2.599 het hoogste punt van het land. In het Rhätikongebergte op de zuidgrens zijn andere hoge toppen de Falknis (2.566 m) en de Naafkopf (2.574 m).

Het bergachtige land is een wintersportoord en tevens een belastingparadijs.

Klimaat en toerisme
Het klimaat heeft een enigszins continentaal karakter. Hoewel Liechtenstein in de Alpen ligt, is het klimaat vrij mild als gevolg van de zuidenwind.

Toeristische trekpleisters in het land zijn de hoofdstad Vaduz en Steg en Malbun.

De berghellingen bieden in de winter volop de gelegenheid tot het beoefenen van diverse wintersporten.