zaterdag 5 november 2011

Kaart Luxemburg

(Kaart Luxemburg: CIA)
Luxemburg heet officieel het Groothertogdom Luxemburg. Het is een land in West-Europa met 491.775 inwoners (2009). De hoofdstad is Luxemburg en de officiële talen van het land zijn Frans, Duits, en Luxemburgs.

Luxemburg grenst in het noorden en westen aan België, in het oosten aan Duitsland en in het zuiden aan Frankrijk.

Bestuurlijk is Luxemburg opgedeeld in 3 districten. Deze districten zijn Diekirch, Grevenmacher en Luxemburg.

De districten zijn op hun beurt weer opgedeeld in 12 kantons. Het district Diekirch is verdeeld in de 5 kantons Clervaux, Diekirch, Redange, Vianden en Wiltz.

Het district Grevenmacher is verdeeld in de 3 kantons Echternach, Grevenmacher en Remich. En het district Luxemburg is verdeeld in de 4 kantons Capellen, Esch-sur-Alezette, Luxemburg en Mersch. De kantons zijn ingedeeld in gemeenten.

Landschap
Het landschap in Luxemburg valt uiteen in twee streken. De Oesling, ten noorden van de lijn Redange-Diekirch, is een onderdeel van het Ardennen-Eifelmassief.

Het centrale en het zuidelijke deel van het land, Gutland of Le Bon Pays, vormen een onderdeel van het Lotharingse cuestalandschap, dat tot het Bekken van Parijs behoort.

Klimaat en toerisme
Luxemburg heeft een continentaal klimaat, dat nog enigszins de matigende invloed van de zeelucht ondergaat, maar toch sterk aansluit bij het meer continentale klimaat van Zuid-Duitsland.

Belangrijke toeristische trekpleisters zijn de steden, zoals de hoofdstad Luxemburg, campings en de natuur.

(Kaart Luxemburg: CIA)