zondag 6 november 2011

België en Brussel inleiding

(Kaart België: CIA)
België heet officieel het Koninkrijk België. Het is een land in West-Europa met 11.007.020 inwoners (2011). De hoofdstad is Brussel. De officiële talen zijn Frans, Nederlands en Duits.

België grenst in het noorden aan Nederland, in het oosten aan Duitsland en Luxemburg en in het zuiden aan Frankrijk. In het westen ligt het land aan de Noordzee.

Het land bestaat uit drie gewesten, het Vlaams Gewest (Vlaanderen), het Waals Gewest (Wallonië), beide gewesten tellen 5 provincies, en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zonder provincies.

Het Vlaams Gewest bestaat uit de provincies Antwerpen (hoofdstad Antwerpen), Limburg (Hasselt), Oost-Vlaanderen (Gent), Vlaams-Brabant (Leuven) en West-Vlaanderen (Brugge).

Het Waals Gewest bestaat uit de provincies Waals-Brabant (hoofdstad Waver), Henegouwen (Bergen), Luik (Luik), Luxemburg (Aarlen) en Namen (Namen).

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behoort tot geen enkele provincie.

Klimaat
België kent een gematigd zeeklimaat. Van streek tot streek zijn er wel aanzienlijke verschillen. Het maritiem klimaat komt hoofdzakelijk voor aan de kust en licht landinwaarts.

Het gewijzigd maritiem klimaat heerst in de Kempen en Midden-België. Het gewijzigd continentaal klimaat komt voor in het bergachtige gebied ten oosten van Samber en Maas.

Toerisme
Steden als Brugge, Gent, Antwerpen, Leuven, Mechelen en Brussel trekken toeristen om hun historische gebouwen en musea.

De kust van de Noordzee trekt badgasten voor het strand, de zee en fietstochten. Ook de campings in België trekken veel bezoekers.

De Ardennen zijn een toeristische trekpleister voor wandeltochten, het beklimmen van rotsen, het bevaren van bergstromen in de winter langlaufen.

Kaartje België grote steden

(Kaart België: CIA)

Zie verder:
Kaart België - Provincies Vakantie