donderdag 30 augustus 2012

Kaart West-Europa en kaart Benelux-unie

De landen op de kaart in lichtblauw horen tot de VN regio West-Europa
West-Europa kan, evenals andere Europese regio’s, op verschillende manieren ingedeeld worden.

De statistische divisie van de Verenigde Naties rekent 9 landen tot West-Europa. Dit zijn België, Duitsland, Frankrijk, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland.

In de Engelse benaming: Austria, Belgium, France, Germany, Liechtenstein, Luxembourg, Monaco, Netherlands, Switzerland.

West-Europa kan ook wel gebruikt worden om Ierland en het Verenigd Koninkrijk bij in te delen. In de indeling van de Verenigde Naties behoren deze twee landen echter tot Noord-Europa.

Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein en Zwitserland worden in indelingen soms ook tot Centraal-Europa, of Midden-Europa gerekend.

Frankrijk wordt door ligging en cultuur ook wel bij Zuid-Europa ingedeeld.

Kaart provincies Benelux-unie; België, Nederland, Luxemburg
De Benelux is een afkorting van de landen België, Nederland en Luxemburg. De unie is in september 1944 in Londen opgericht door de gevluchte regeringen van deze landen als douane-unie.

Sinds 2010 treedt de Benelux ook op bij duurzame ontwikkeling, justitie en binnenlandse zaken en luidt de officiële naam Benelux-unie.

Kaart provincies Benelux-unie; België, Nederland, Luxemburg

Kaart West-Europa
De Verenigde Naties rekenen op statistische gronden België, Duitsland, Frankrijk, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland tot West-Europa.

Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken horen bij Noord-Europa. Spanje, Portugal, Italië vallen onder Zuid-Europa. Polen en Tsjechië onder Oost-Europa.

Kaart landen West-Europa: CIA

Regio's Europa
De drie andere regio’s waarin de Verenigde Naties Europa op statistische gronden indelen zijn Noord-Europa, Oost-Europa en Zuid-Europa.