woensdag 22 augustus 2012

Kaart Zwitserland en Bern, met kantons

(Kaart Zwitserland: CIA)
Zwitserland heet officieel de Zwitserse Bondsstaat. Het is een land in West-Europa met 7.604.467 inwoners (2009). De hoofdstad is Bern en de vier officiële talen van het land zijn Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans.

Zwitserland grenst in het noorden aan Frankrijk en Duitsland, in het oosten aan Oostenrijk en Liechtenstein en in het zuiden aan Italië.

Landschappelijk wordt Zwitseland in drie delen ingedeeld. Dit zijn Jura, Mittelland en Alpen. Deze gebieden nemen respectievelijk een zesde, een derde en de helft van het oppervlak van het land in.

De belangrijkste rivieren in Zwitserland zijn de Rijn met zijn zijrivier de Aare, en verder de Rhône en de Inn. Deze rivieren ontspringen ook in Zwitserland.

Klimaat en vakantie
Het klimaat van Zwitserland vormt een overgang van het oceanische naar het continentale type.

Met name de Alpen vormen een scheidslijn tussen het ruwere Midden-Europese klimaat ten noorden ervan en het meer mediterrane type in het zuiden.

Zwitserland ligt in de Alpen en trekt zo veel wintersporters.

Meren
Ook de meren in Zwitserland oefenen een grote aantrekkingskracht uit op toeristen. De grootste meren zijn het Bodenmeer en het Meer van Genève.

Kleinere meren zijn het Meer van Zürich, Vierwoudstrekenmeer, Meer van Thun, Meer van Brienz, Meer Maggiore en het Meer van Lugano.

Steden Zwitserland
Een aantal grote steden in het land zijn behalve de hoofdstad Bern: Zürich, Genève, Bazel, Lausanne, Luzern, Lugano.

(Kaart steden Zwitserland: CIA)

Kaart kantons Zwitserland
Zwitserland is bestuurlijk onderverdeeld in 26 kantons. Deze kantons zijn: Zürich, Bern, Luzern, Uri, Schwyz, Obwalden, Nidwalden, Glarus, Zug, Fribourg, Solothurn, Bazel-Stad.

Basel-Landschaft, Schaffhausen, Appenzell Ausserrhoden, Appenzell Innerrhoden, Sankt Gallen, Graubünden, Aargau, Thurgau, Ticino, Vaud, Wallis, Neuchâtel, Genève en Jura.

Kaart kantons Zwitserland: CIA

Kaart Zwitserland
Zwitserland grenst aan Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein en Italië. De hoofdstad van het West-Europese land is Bern.

Kaart Zwitserland topografie: CIA