zondag 29 januari 2012

Luxemburg vakantie, historie en natuur

Luxemburg werd in 963 gesticht als graafschap. In 1354 werd het een hertogdom en in 1815 een groothertogdom onder de Nederlandse koning Willem I.

Bij het Verdrag van Londen (1839) werd Luxemburg opgedeeld en verloor het meer dan de helft van zijn grondgebied aan buurland België. Het grotere Franstalige westelijke deel van het land werd de Belgische provincie Luxemburg.

Het kleinere Duitstalige oostelijke deel van Luxemburg bleef in een unie met Nederland verenigd.

Dit duurde tot 1890, het jaar waarin Koning Willem III stierf. Luxemburg werd vervolgens onafhankelijk omdat Willem III geen mannelijke opvolgers had.

Talen Luxemburg
Luxemburg telt drie officiële talen. Dit zijn het Luxemburgs (Lëtzebuergeschhet), Frans en Duits.

Het Luxemburgs is een taal die verwant is aan het Duits en heeft sinds 1984 ook de status van officiële taal.

Steden Luxemburg
De hoofdstad Luxemburg is de grootste stad van het land. Andere belangrijke steden zijn onder meer Esch-sur-Alzette, Echternach, Clervaux, Diekirch, Troisvierges, Schengen, Vianden.

Bezienswaardigheden
Luxemburg staat bekend om de schitterende natuur, schilderachtige historische stadjes en dorpen en middeleeuwse kastelen. De vele riviertjes die het land telt lenen zich uitstekend voor kanotochten.

Het kasteel van Vianden is een van de beroemdste historische en toeristische trekpleisters van het land.

Veel toeristen maken bij een bezoek aan Luxemburg dankbaar gebruik van de uitstekende kampervoorzieningen die het land rijk is.

Campings in Luxemburg
Luxemburg is een populaire bestemming voor kampeerders. Kamperen in Luxemburg is populair vanwege de prachtige natuur rondom de campings.

Grote en kleinere campings, in alle categorieën, liggen verspreid over heel het land.

Natuurparken Luxemburg
Een bekend deel van Luxemburg is het Mullerthal. Hier zijn vele rotsformaties, grotten, watervallen en bos.

Verder zijn het Natuurpark Oëwersauer en het Duits-Luxemburgs Natuurpark van de Zuid-Eifel aantrekkelijke vakantiebestemmingen.

Mullerthal
Het Mullerthal is een streek in het oosten van Luxemburg tegen de Duitse grens aan.

Het gebied wordt ook wel aangeduid als "Klein Zwitserland", vanwege de rotsformaties, het natuurschoon en de vele beekjes met watervallen.

Een bekende waterval in het Mullerthal is de Schiessentümpel. De Schiessentümpel is één van de grote attracties van het Luxemburgse Klein Zwitserland.

De waterval is bereikbaar via een wandelpad dat vertrekt in de plaats Müllerthal, of via de weg van Müllerthal naar Junglinster.

In het Mullerthal liggen verder het Château de Beaufort en het Château de Larochette.

Het Château de Larochette is een gedeeltelijk gerestaureerde kasteelruïne, met een prachtig uitzicht over het plaatsje Larochette en het dal van de Ernz Blanche.

Luxemburg-Stad
Een belangrijke rol in het toerisme speelt de hoofdstad Luxemburg. Het is een eeuwenoude stad met paleizen, kastelen en vestingmuren aan de rivier de Alzette.

De stad wordt verder gekenmerkt door de vele sfeervolle parken en promenades.

De oude binnenstad van Luxemburg en enkele overgebleven vestingwerken werden in 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Een beroemde locatie in Luxemburg is verder de Onze Lieve Vouwe kathedraal met carillon.

De stad kent verder vele uitgaansgelegenheden zoals bioscopen, musea, theaters en uitstekende hotels en restaurants.