zondag 6 november 2011

Nederland inleiding

(Kaart Nederland: CIA)
Nederland heet officieel het Koninkrijk der Nederlanden. Het is een land in West-Europa met ongeveer 16,7 miljoen inwoners. De hoofdstad is Amsterdam. De officiële taal is Nederlands.

Nederland grenst aan Duitsland en België. In het noorden ligt Nederland aan de Waddenzee en in het westen aan de Noordzee.

De Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken als bijzondere gemeenten deel uit van het land.

Nederland is ingedeeld in 12 provincies. Dit zijn Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Nederland wordt doorsneden door rivieren. Naast de Rijn, Maas en Schelde zijn een aantal belangrijke rivieren de Eem, Gouwe, Hollandsche IJssel, IJssel, Lek, Merwede, Noord, Waal.

Klimaat en toerisme
Nederland kent een gematigd regenklimaat. Het temperatuurverloop wordt vooral bepaald door de ligging ten opzichte van zee. De gemiddelde jaartemperatuur neemt ook van het noorden naar het zuiden toe.

Toeristische trekpleisters in Nederland zijn onder meer de steden met historische en moderne bezienswaardigheden, musea, de kust en stranden, natuurgebieden, campings.

Kaart grote steden Nederland
De grootste steden in Nederland zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Almere, Groningen, Breda, Nijmegen, Apeldoorn, Enschede, Haarlem.

(Kaart Nederland steden: CIA)

(Blanco kaart provincies Nederland)

Kaart spoorwegen Nederland
De onderstaande kaart toont de spoorverbindingen in Nederland en de snelheden waarmee op de baanvakken gereden wordt.

Kaart Nederland spoorwegen

Zie verder:
Kaart Nederland - Provincies