zondag 16 september 2012

Kaart Ardennen

Kaart Ardennen: Demis
De Ardennen is een geografische streek die in het zuidoosten van België, in het noorden van het Groothertogdom Luxemburg en in het noorden van Frankrijk ligt. De Franse naam voor het bosrijke gebied is Ardennes.

De Ardennen vormt met het gebergte de Eifel in Duitsland het Rijnlands leisteenplateau, een middengebergte dat zich vanaf de Rijn, tussen de Duitse steden Koblenz en Remagen, tot Rocroi in Noord-Frankrijk uitstrekt.

In de Belgische Ardennen worden de Hoge Ardennen en de Lage Ardennen onderscheiden.

Hoge Ardennen
De Hoge Ardennen beslaat het gebied ten noorden en oosten van de rivier de Ourthe, in het oosten van de provincie. Luik en het noorden van de provincie. Luxemburg.

Hier liggen de hoogste toppen, die tot boven de zeshonderd meter kunnen reiken. De hoogste berg is met een hoogte van 694 meter de Signaal van Botrange.

Lage Ardennen
De Lage Ardennen is het gebied ten zuiden van de Ourthe, in de provincie. Luxemburg en in het zuiden van de provincies Henegouwen en Namen. Dit deel van de Ardennen reikt in het zuiden tot Belgisch Lotharingen.

In het zuiden worden de Belgische Ardennen begrensd door de hoogtelijn van 400 meter, in het noordwesten, aan de zijde van de lijn Fagne-Famenne-Herve, door die van 300 meter.

Luxemburgse en Franse Ardennen
De Luxemburgse Ardennen en het deel van het gebergte dat in Frankrijk ligt wordt Oesling genoemd. De streek is hier geologisch en geomorfologisch van dezelfde structuur als de Belgische Ardennen.

Rivieren
In het heuvelland van de Ardennen ontspringen en stromen tal van rivieren, zoals de Amblève/Amel, de Ourthe, Semois, Lesse, Our (Sauer), Semois, Sûre/Sauer.

In een aantal rivieren zijn stuwmeren aangelegd, zoals onder andere bij Eupen en Robertville.

Klimaat en vakantie
De zomertemperatuur in de Ardennen ligt maar iets lager dan in de rest van België. De Ardennen vormt de eerste hindernis voor buien die vanaf zee komen en zijn daarom zeer regenachtig. Overal valt meer dan 1000 mm neerslag per jaar.

Het gebied kent 200 dagen neerslag, waarvan ongeveer 30 met sneeuw. In de winter biedt de Ardennen mogelijkheden voor de beoefening van wintersport.

De Ardennen is een populaire toeristische trekpleister, onder meer vanwege de prachtige natuur en de talrijke recreatiemogelijkheden.

Het gebied is dicht bebost, waardoor er wilde dieren leven zoals wilde zwijnen, herten, roofvogels en lynxen.

De vele rivieren bieden de mogelijkheid om te zwemmen en kanoën. In de Ardennen zijn verder tal van wandelroutes en fietsroutes uitgezet.

Gebieden in de Ardennen die veel vakantiegangers trekken zijn onder meer de Amel (Amblève), La Roche, Beneden-Semois, Spa en Bastenaken (Bastogne).

Spa, in de Hoge Ardennen, is beroemd als badplaats met ijzer- en koolzuurhoudende bronnen. Bij de plaats zijn ook skibanen te vinden.

De Ardennen is rijk aan vakantieparken, hotels, vakantiehuizen, chalets en campings in alle categorieën.

Steden Ardennen
Een aantal beroemde steden in de Belgische Ardennen zijn: Aarlen (Arlon), Bastenaken (Bastogne), Bertrix, Bouillon, Ciney, Daverdisse, Dinant, Durbuy, Gedinne, Han-sur-Lesse, Houffalize, La Roche-en-Ardenne.

Libramont-Chevigny, Malmedy, Martelange, Neufchâteau, Ovifat, Rochefort, Saint-Hubert, Sankt Vith, Spa, Stavelot, Trois-Ponts, Verviers.

In de Luxemburgse Ardennen liggen steden als Clervaux, Diekirch, Esch-sur-Sûre, Echternach, Ettelbruck, Vianden, Wiltz.

Centraal in het uiterste noorden van Frankrijk ligt het Franse departement Ardennes. In de Franse Ardennen liggen onder meer de plaatsen Fumay, Givet, Revin, Rocroi.

Kaart Ardennen gebied: CIA