woensdag 28 november 2012

Moezel, rivier in Frankrijk, Luxemburg en Duitsland

De Moezel is een rivier in Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. De rivier ontspring in Frankrijk bij de Col de Bussang in de Vogezen en mondt in de Duitse stad Koblenz uit in de rivier de Rijn.

De Duitse naam voor de rivier is Mosel, de Franse en Engelse naam is Moselle.

De rivier ontspringt bij de Col de Bussang op een hoogte van 735 meter. De Moezel heeft een lengte van 545 kilometer.

De Moezel stroomt in Frankrijk door drie departementen in de regio Lotharingen (Lorraine). Deze departementen zijn Vosges (nummercode 88), Meurthe-et-Moselle (54) en Moselle (57).

Vervolgens vormt de rivier tussen de plaats Schengen en de monding van de Sauer (Sûre) de grens tussen Luxemburg en Duitsland. De soevereiniteit over de rivier wordt hier gedeeld door beide landen.

Tussen de monding van de Sauer en de stad Trier ligt de monding van de Saar. Dit is de belangrijkste zijrivier van de Moezel.

Vanaf de Duitse stad Trier, niet ver van de Luxemburgse grens, vormt de rivier de scheiding tussen twee middelgebergten. Aan de linkeroever ligt de Eifel en aan de rechteroever de Hunsrück.

De plaats waar de Moezel in Koblenz in de Rijn stroomt heet Deutsches Eck.

Zijrivieren Moezel
De belangrijkste zijrivieren van de Moezel zijn de Orne, Sauer, Kyll, Salm, Lieser, Alf Moselotte, Meurthe, Saar, Ruwer en Dhron.

De Meurthe mondt bij Frouard, in de buurt van Nancy, uit in de Moezel.

Schengenbrug
Bij Schengen ligt het Viaduct van Schengen. Dit is een brug voor autoverkeer met een lengte van 607 meter over de Moezel.

De brug vormt de verbinding tussen de Luxemburgse stad Schengen en het Duitse Perl, en verbindt zo ook de Duitse snelweg A 8 met de Luxemburgse A 13.

In het midden van de brug ligt de grens tussen Duitsland en Luxemburg.

Vakantie
De Moezel is een favoriete vakantiebestemming voor toeristen. De rivier is populair voor het maken van boottochten en er liggen vele hotels en campings.

Vooral het Moezeldal, tussen Trier en Koblenz, is toeristisch zeer in trek. Hier ligt ook het centrum van de wijnbouw.

In het wijnbouwgebied langs de rivier vindt de moezelwijn zijn herkomst.

Het Moezeldal wordt verder gekenmerkt door tal van historische stadjes, ruïnes en burchten.

Steden aan de Moezel
Steden in Frankrijk aan de Moezel zijn onder meer Le Thillot, Épinal, Toul, Dieulouard, Pont-à-Mousson, Metz, Thionville, Cattenom.

Plaatsen in Luxemburgse aan de Moezel zijn Remich, Grevenmacher en Wasserbillig.

Steden in Duitsland aan de Moezel zijn onder meer Konz, Trier, Schweich, Leiwen, Piesport, Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach, Zell, Cochem, Dieblich en Koblenz.