woensdag 9 januari 2013

Kaart Meer van Genève - Vakantie Zwitserland Frankrijk

Kaart Meer van Genève: CIA
Het Meer van Genève is een groot meer in het westen van Europa op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Het meer heeft een oppervlakte van 581 km² en een diepte van maximaal 310 meter.

De maximale lengte is ongeveer 73 kilometer en de maximale breedte, tussen Rolle en Thonon, 14 kilometer. Het benedengedeelte van het meer, met de naam Petit Lac, wordt tot 1 kilometer smal.

De Franse naam van het meer is Lac Léman of Lac de Genève, de Duitse naam is Genfersee en de Italiaanse naam luidt Lago Lemano of Lago di Ginevra.

Het meer wordt omgeven door de Jura en de Alpen en door talrijke rivieren gevoed, waarvan de rivier de Rhône de belangrijkste waterbron is. Deze rivier bereikt het meer in het zuidoosten en verlaat het in het zuidwesten bij de stad Genève.

Aan de Zwitserse kant van het meer ligt aan de zuidwestelijke punt het kanton Genève, met de plaatsen Genève en Versoix.

Aan de noord- en oostkant ligt het kanton Vaud, met de plaatsen Lausanne, Montreux, Vevey, Villeneuve, Nyon, Gland, Rolle, Morges.

Het Zwitserse kanton Wallis (Valais) beslaat een smalle strook aan de zuidkant van het meer. Hier liggen de plaatsen Le Bouveret en Saint-Gingolph.

Aan de zuidelijke kant van het meer ligt het Franse departement Haute-Savoie.

Een aantal plaatsen aan het meer in Frankrijk zijn Saint-Gingolph, Meillerie, Lugrin, Évian-les-Bains, Thonon-les-Bains, Anthy-sur-Léman, Sciez, Excenevex, Yvoire, Nernier, Messery en Chens-sur-Léman.

Het Meer van Genève is bekend om de zogenoemde seiches. Dit zijn veranderingen in de waterspiegel, die in enkele minuten enkele centimeters of decimeters kan stijgen of dalen.

Op het meer kunnen soms ook vrij hevige stormen voorkomen.

Eilanden
In het Meer van Genève liggen aan aantal eilanden. Dit zijn Île de Peilz, Château de Chillon, Île de Salagnon, Île de la Harpe, Île Rousseau, Île de Choisi.

Vakantie
Aan de oevers van het Meer van Genève vindt wijnbouw plaats. Het meer is vanwege de prachtige natuur en als recreatiegebied ook een populaire vakantiebestemming voor toeristen.

In de Zwitserse stad Montreux wordt jaarlijks een beroemd festival van tv-programma’s gehouden, met als hoofdprijs de ‘Gouden Roos van Montreux’.

De plaats Évian-les-Bains, in het Franse departement Haute-Savoie, heeft minerale waterbronnen. Dit water wordt verkocht onder onder het merk Evian.

Langs het meer liggen tal van campings, hotels en vakantiehuisjes om een aangename vakantie door te brengen.

Een aantal belangrijke steden aan het meer zijn Genève, Lausanne, Nyon, Morges, Vevey, Évian-les-Bains, Thonon-les-Bains, Montreux.