zaterdag 4 mei 2013

Kaart Bodensee - Vakantie Duitsland Oostenrijk Zwitserland

Kaart Bodensee, steden, wegen: CIA
De Bodensee is een meer in het zuidoostelijke deel van het westen van Europa tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In het Nederlands wordt het ook Bodenmeer genoemd. Het meer wordt ook wel Meer van Konstanz genoemd.

Het meer heeft een oppervlakte van 536 km² en een stroomgebied van ongeveer 11.500 km². De maximale lengte is 69 kilometer en de maximale breedte 14 kilometer. Het diepste punt van het meer is 254 meter.

De Bodensee ligt in het noorden aan de Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Beieren, in het oosten aan de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg en in het zuiden aan de Zwitserse kantons St. Gallen, Thurgau en Schaffhausen.

Het meer wordt voor het grootste deel gevoed door de Rijn, die hier ook wel Alpenrijn wordt genoemd. De Rijn stroomt het meer in het zuidoosten binnen en verlaat het weer in het westen

In het meer liggen geen landsgrenzen. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland delen de soevereiniteit erover.

Het Bodenmeer ligt ingebed in de tertiaire molasseformatie die de noordrand van de Alpen begeleidt. In de IJstijd werd het door de Rijngletsjer gevuld.

Tussen de plaatsen Konstanz en Meersburg verdeelt het meer zich door een schiereiland in twee gescheiden armen. Dit zijn de Untersee en de Überlingersee, waarin het bloemeneiland Mainau ligt.

De Bodensee functioneert als zuiveringsbekken voor de Rijn. Bij de intrede van de Rijn vormt zich uit het meegevoerde gruis en slib een delta.

Vakantie
De Bodensee is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur en de waterrecreatie.

Langs de oevers zijn overblijfselen van prehistorische paalwoningen gevonden.

In het meer ligt het eiland Mainau, dat over een dam en een brug bereikbaar is vanaf de Duitse kant van het meer. het eiland staat bekend als bloemeneiland.

Bij de noordoostelijke oever ligt op een eiland de historische stad stad Lindau. De stad is door een weg- en een spoorbrug met het vasteland verbonden.

Van april tot oktober staan op Mainau duizenden planten in bloei. Door het milde klimaat van het gebied groeien hier onder andere ook palm-, sinaasappel-, mandarijn- en citroenbomen.

Veel toeristen trekt het gebied ook vanwege de rijkdom aan vis.

Steden aan Bodensee
De grootste steden aan de Bodensee zijn Konstanz, Friedrichshafen, Radolfzell, Ludwigshafen, Überlingen en Meersburg in Duitsland en Bregenz in Oostenrijk.

In Duitsland liggen verder aan het meer de plaatsen Hagnau, Immenstaad, Langenargen, Kressbronn, Nonnenhorn,Wasserburg, Uhldingen-Mühlhofen, Lindau, Salem en Heiligenberg, Birnau.

In Oostenrijk liggen verder aan het meer de steden en plaatsen Hard, Hörbranz, Lochau, Höchst, Fussach, Gaissau.

In Zwitserland liggen de plaatsen Rorschach, Arbon en Romanshorn aan het meer.

Kaart Bodensee
De Bodensee ligt tussen de landen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Kaart Bodensee, steden, wegen: US Army